• ../
  • ../
  • ../
  • ../
  • ../
  • ../

SENSÖRİNÖRAL İŞİTME KAYBI

ž

NE DEMEKTİR ?

 

Geçmişte, sensörinöral işitme kaybı, "sinirsel sağırlık" olarak adlandırılıyordu. Şimdi biliyoruz ki, çoğu vakada sorun işitme sinirinden daha çok iç kulaktan kaynaklanmaktadır. Buna karşın, bu iki sorunu gruplamaya devam ediyoruz, çünkü iç kulak ve işitme siniri birbirine bağlıdır ve birlikte çalışmaları gerekmektedir.

Bu durum, işitme kaybının vakit kaybetmeden tedavi edilmesinin gerekli olmasının bir başka nedenidir - işitme sisteminin 'aşağıdaki' sinirsel bölümlerinin büyüyüp sağlıklı kalması için 'yukarıdaki' duyusal bölümlerden girdi alması gerekir.

 

SEBEPLERİ NELERDİR ?

 

Sensörinöral işitme kaybının sebepleri değişken olmakla beraber, genel olarak iki kategoriye ayrılması mümkündür: doğuştan ve sonradan edinilmiş.

Doğuştan işitme kaybı doğumda mevcuttur ve yeni doğan bebeklerde görülen en yaygın sorundur. Kalıtsal yolla alınmış olabileceği gibi, yaşamın fetal aşamalarındaki anormal gelişimden de kaynaklanıyor olabilir. Aşısı geliştirilmeden önce, annedeki rubella veya kızamıkçık, doğuştan işitme kaybının yaygın sebeplerinden biriydi.

Doğum sonrasında meydana gelen, sonradan edinilmiş işitme kaybı, çok çeşitli faktörlerden kaynaklanabilmektedir. Bunlar arasında, travma, presbikuzi (yaşa bağlı işitme kaybı), makine veya ateşli silahlardan gelen gürültüye maruz kalma, Meniere hastalığı ve menenjit sayılabilir. Kulağa zarar verebilen, ancak hayati tehlike taşıyan tıbbi rahatsızlıkların tedavisi için gerekli olan ototoksik ilaçlar da işitme kaybını tetikleyebilir. İşitme sinirindeki tümörler de daha nadir olarak işitme kaybına sebep olabilir.

 

BELİRTİLERİ NELERDİR ?

 

İki kulakta da olduğunda, sensörinöral işitme kaybı, konuşmanın ses seviyesi yeterince yüksek olsa bile, konuşmaları anlamakta zorlanmanıza neden olabilir. Bir kulakta olduğunda, seslerin yerini tespit etmede veya arka plan gürültüsü varken işitmede zorlanabilirsiniz.

 

TEDAVİ SEÇENEKLERİ NELERDİR ?

 

Sensörinöral işitme kaybının tedavisi, işitme kaybınızın şiddetine ve bir ya da iki kulağınızın etkilenme durumuna göre değişkenlik gösterir.

 

İki kulak

İşitme cihazları, iki kulağında hafif ila orta derecede sensörinöral işitme kaybı olan çoğu insan için faydalı olabilir. Daha ileri düzeyli işitme kayıplarında, kimi zaman işitme cihazları yeterince fayda sağlamaz. Bunun nedeni, sensörinöral işitme kaybının seslerin bozulmasına sebep olmasıdır. İşitme cihazları yoluyla seslerin yükseltilmesi, seslerin seviyesini artırabilir, ancak sesleri netleştirmez. İç kulağın ciddi şekilde zarar gördüğü vakalarda, yüksek kaliteli işitme cihazları bile sesi bozuk iletebilir.

İleri düzeyde veya ağır işitme kaybı yaşıyorsanız ve artık işitme cihazlarından fayda görmüyorsanız, koklear implantlar hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Koklear implantlar, cerrahi yolla yerleştirilen elektronik cihazlar olduğundan, kulağın zarar görmüş iç kısmını atlayarak işitme sinirini doğrudan uyarır. Sadece sesi yükselten işitme cihazlarının aksine, koklear implantlar, ses dalgalarını doğal işitmeyi taklit edecek şekilde elektrik darbelerine dönüştürür.

 

 

 

 

Evde Sağlık Hizmeti

Siz gelemiyorsanız biz geliyoruz. Duymanız ve konforlu bir yaşam sürebilmeniz için yürümekte güçlük çeken veya işitme merkezimize gelmesi mümkün olmayan hastalarımız için evde sağlık hizmeti sunuyoruz.

Devamını Oku

Bunu Biliyor musunuz !

Dünyada 34 milyonunu çocukların oluşturduğu 466 milyon işitme engelliden ihtiyacı olanların sadece yüzde 10'u işitme cihazına sahip.

 

Devamını Oku